Bekijk onze
producten

Openingsuren Showroom : ma-vr: 10u-17u - za: 10u-17u - zon- en feestdagen: 10u-13u

Openingsuren Showroom : ma-vr: 10u-17u - za: 10u-17u - zon- en feestdagen: 10u-13u

Over airhockey

Airhockey is een tafelspel dat gespeeld wordt door 2 of 4 spelers, waarin u probeert de puck in het doel van de tegenstander te krijgen. Dit doet u aan de hand van een pusher waarmee u de puck kan kaatsen in de richting die u wenst. Dit alles gebeurt op een glad speelveld met weining wrijving.

Benodigdheden

Om airhockey te kunne spelen heeft u natuurlijk in de eerst plaats een airhockeytafel, een pusher per speler en een puck.

Een typische airhockeytafel bestaat uit een groot glad speelveld met daarrond een rail of boarding om te voorkomen dat de puck of de pusher van de tafel valt. In de rail of boarding bevinden zich twee gleuven aan weerszijde van de tafel welke gebruikt worden als doelen. Bij sommige airhockeytafels bevindt er zich onder de doelen een bakje waar de puck in belandt bij een doelpunt. Bij professionele tafels is er een luchtsysteem aanwezig die een beetje lucht door kleine gaatjes in het speelveld blaast om zo de puck nog meer laten te zweven over het veld en zo meer snelheid te geven aan de puck. Bij sommige tafels is het luchtsysteem achterwegen gelaten om dan meer de focus te leggen op de gladheid van het speelveld, dit is meestal gedaan met een platieke laag boven op het speelveld te leggen. Deze systeem bespaart op de kosten en kunnen bijgevolg goedkoper verkocht worden. Technisch gezien zijn dit geen airhockeytafels omdat hier geen lucht aan te pas komt, maar het spelprincipe is wel hetzelfde. Er bestaan ook pucks met een batterij en een ventilator om een luchtkussen onder de puck te creeën, maar omdat deze nogal snel stuk gaan hebben we besloten deze niet op te nemen in ons assortiment.


De pusher bestaat uit een eenvoudige handgreep die bevestigd is aan een vlak oppervlakte welke mooi aansluit op het oppervlakte van het speelveld. De meestvoorkomende pushers zijn de zogenaamde "high-tops", welke herkenbaar zijn aan de ronde bol bovenaan welke u gemakkelijk kan vastnemen. Wij bieden enkel deze aan. Verder zijn er ook nog "flat-tops" welke dan een kleinere handgreep hebben.

Airhockey pucks zijn gemaakt van Lexan polycarbonaat hars. Deze pucks bestaan in het geel, rood en groen. Als er in competitieverband gespeeld wordt er een witte tape aan de bovenkant van de puck gekleefd om deze nog net iets wat meer snelheid te kunnen geven. De meeste pucks zijn rond, maar ze zijn nog in andere vormen te krijgen zoals: driehoek, zeshoek, achthoek of vierkant. Wij bieden u enkel de rode ronde pucks aan.

Regelement

Hiez zijn een aantal basisregels van het spel airhockey:

  • Om te beslissen welke speler mag beginnen met de puck kan je kop of munt spelen ofwel een korte spelen, wie eerst scoort mag beginnen.
  • De speler die het eerst 7 doelpunten kan maken wint het spelletje. Als de puck de doellijn overschreidt telt dit als een punt, ookal heeft het electronische scorebord dit niet waargenomen.
  • Als de puck aan de kant van de speler belandt is, dus over de middellijn, heeft deze speler 7 seconden de tijd om de puck naar de andere kant van het speelveld te schieten in een poging tot doelpunt. Indien dit niet het geval is wordt de puck aan de tegenstander gegeven.
  • Als de pusher op de puck wordt geplaatst, is dit een fout en moet de puck aan de tegenstander gegeven worden.
  • Een speler mag de puck niet aanraken met eender welk lichaamsonderdeel of met een ander voorwerp dan de pusher. Indien dit gebeurd wordt de puck aan de tegenstander gegeven.
  • Als de puck recht naar het doel gaat en deze tegengehouden wordt met iets anders dan de pusher, is dit goalbelemmering en mag de tegenstander een vrij schot naar open goal geven.
  • De puck aanraken op het terrein van de tegenstander of uw pusher op het terrein van de tegenstander, is een fout met gevolg dat de puck aan de tegenstander dient gegeven te worden.
  • De rode lijnen op het speelveld mogen niet overschreden worden met de pusher, dit is een fout en de puck dient aan de tegenstander gegeven te worden.
  • Als er een rode lijn in het doel staat mag de pusher deze lijn ook niet overschrijden, indien dit wel gebeurd gaat de puck naar de tegenstander.
  • Als de puck de tafel verlaat, krijgt de speler die dit veroorzaakt heeft de fout en krijgt de tegenstander de puck.
  • De puck mag in geen geval aangeraakt worden met iets anders dan de pusher, behalve bij een doelpunt wordt de aan de verliezer gegeven.

Tips bij het spelen

Hieronder krijgt u enkele tips over hoe u juist het spel kunt spelen, let wel dat dit enkel enkele richtlijnen zijn, maar de manier waarop u speelt kiest u natuurlijk zelf.

  • De pusher wordt vastgehouden door met uw vingertoppen de knop in het midden vast te nemen, dus niet gewoon vanboven de knop vastnemen. Dit heeft als reden dat pusher zo makkelijker te bewegen is door uw pols te gebruiken waardoor u sneller kan spelen.
  • Op verdedigend vlak houdt u de pusher ongeveer 20 cm van het doel. In deze positie is het namelijk makkelijk om uw pusher naar links en rechts te bewegen en het schot af te blokken. Om afgeweken schoten te blokken kan u snel naar achter bewegen om zo de puck naast het doel te kaatsen. Deze vorm van defensie is genaamd "Driehoeksdefensie".
  • De meesten schoten zijn "drifts", dit is als de puck een een patroon aflegt op het speelveld om de verwachting en timing van de tegenstander te verstoren. De meest populairste drifts zijn: centraal, diamant, diagonaal en L-vormig.
  • Schoten worden meestal in schuin gespeeld. Dit gebeurd door de puck met een zijkant van de pusher te raken waardoor u de indruk geeft aan de tegenstander dat u bijvoorbeeld naar links gaat spelen terwijl de puck naar rechts gaat.

Geschiedenis

Airhockey is uitgevonden door een groep werknemers van Brunswick Billiards, met onder andere Bob Lemieux, werknemer van 1969 tot 1972. In 1969 zijn er drie inginieurs, Phil Crossman, Bob Kenrick en Brad Baldwin, begonnen met het ontwerp van een spel met een glad oppervlakte. Het project heeft daarna enkele jaren stilgelegen totdat de plannen weer werden bovengehaald door Lemieux, die er zich toen op toelegde een spel te maken op basis van ijshockey, met een dunne schijf, twee pushers en gleuven met fotosensoren als goal. Toen werd beslist dat het spel wel een hele tijd op de markt zou kunnen bestaan en was Airhockey ontstaan. Wie alle krediet van uitvinder van airhockey op zich mag nemen is nog betwist. Op het originele patent staat dat Crossman, Renrick en Lemieux het was. Maar de luchttafel opzich was voor het Brunswick project al gepatenteerd, dit wel voor andere doeleinden.

Op elk evenement was airhockey een groot financiëel succes en midden jaren 70 bleek de interesse naar competitieve toernooien zeer groot. Vroeg in 1973 werd er in Houston een team gevormd, de Houston Air Hockey Associations, snel erna gevolgd door de Texas Air-hockey Player Association, dewelke de spelregels vastlegde en hun sport promote met locale toernooien in café's en in de universiteit van Houston. Om een eenzijdig spelregelement van de hoogste kwalitiet te garanderen, was de United States Air-Table Hockey Association (USAA) opgericht in 1975 door J. Phillip "Phil" Arnold als overkoepelend orgaan. Hierdoor werden de originele spelregels van het bedrijf Brunswick, dat gemaakt was door niet spelers, nietig verklaard, vanaf toen is de sport airhockey begeleid door de spelers zelf. Sinds het begin organiseerde de USAA minstens 1 nationaal of wereldkampioenschap per jaar, waar het 12 verschillende winners kreeg in 30 jaar tijd. De USAA is zelfs tot vandaag nog de enige herkende spelers organisatie van airhockey ter wereld en heeft steeds een nauwe band gehad met de fabricanten van de airhockeytafels en event promotors over de jaren heen. Vandaag de dag wordt airhockey in competitieverband enkel nog gespeeld in besloten kringen over de hele wereld, zo heb je groepjes in Amerika in Houston, San Francisco, Sacramanto, Los Angeles, Denver, Chicago, New York City en Boston. Elders in de wereld zijn er ook nog een aantal met onder andere: Barcelona in Spanje, Sint-Petersburg, Moskou en Movgorod in Rusland, Most en Brno in Tjechië. In de late jaren 80 werd er veel gespeeld in Venezuela, met als resultaat dat Jose Mora drie keer wereldkampioen is geworden, gevolgd door nog een heel aantal andere Venezulaanse sterren in het airhockey. Helaas is in 1999 de Venuzolaanse interesse in de sport weggeëbt.