Bekijk onze
producten

Openingsuren Showroom : ma-vr: 10u-17u - za: 10u-17u - zon- en feestdagen: 10u-13u

Openingsuren Showroom : ma-vr: 10u-17u - za: 10u-17u - zon- en feestdagen: 10u-13u

Over sjoelbakken

De 'sjoelen'-spelregels

Een klassieker onder de volksspelen is de sjoelbak. Dit oud-Hollands volksspel is altijd al een succes geweest maar sinds kort maakt het spel ook een opkomst als officiële sport. Hieruit komt dan ook het werkwoord 'sjoelen'.

Klik hier voor meer informatie over de sjoelbak en sjoelstenen zelf.

De sjoelsport zelf is zeer populair in Nederland maar ook in België. In Nederland wordt de sport geleid door de Algemene Nederlandse Sjoelbond (ANS) en het Sjoelgewest Zuid Nederland (SZN), en in België door De Belgische Sjoelfederatie (BSF).
Deze organisaties organiseren jaarlijks meerdere toernooien rond de sport en hebben hierbij een strakke regelgeving.

Het spel
Bij de wedstrijden krijgen de spelers aan het begin van een spel 30 sjoelstenen. Zij moeten proberen zo veel mogelijk van de stenen door de vier poortjes achteraan de sjoelbak te schieten. Het schieten (schuiven) van de stenen gebeurt in drie delen:

Stap1
De speler schiet alle 30 stenen naar de poortjes. De stenen die niet door een poort zijn geraakt worden verzameld en gebruikt in stap2.

Stap2
De speler mag nu de verzamelde stenen nogmaals proberen door de poortjes te schieten. Nogmaals worden de niet gescoorde stenen verzameld.

Stap3
Voor de laatste keer mag de speler proberen de stenen te scoren. Na deze reeks van schieten worden uiteindelijk de punten opgeteld.

Puntentelling
Boven elke poort staat aangegeven hoeveel het vak waard is. De volgorde voor punten is steeds 2,3,4,1.
Bij het optellen van de punten, maak je eerst sets van 4 stenen die elke in één van de poorten zitten. (1 in 1, 1 in 2, ..) Zo'n set is normaal 10 punten (1+2+3+4) maar bij zo'n set wordt dit 20 punten. Probeer eerst alle sets te tellen, en dan de overgebleven stenen. Voor het bepalen of een schijf al dan niet in het vak en door de poort is, geldt bij de officiële sjoelsport de regel dat de schijf volledig voorbij de poort moet zijn. Bij recreatief sjoelen kan soms de helft van de schijf voorbij de poort al voldoende zijn voor de punten.

puntenindeling

Bij het schuiven van de stenen geldt de regel dat er niet voorbij de lat aan de schuifzijde gegaan mag worden met de hand.

sjoelbak en sjoelstenen

De sjoelbak is niet te missen topper onder de volksspelen. Er bestaan ondertussen zeer veel varianten op de klassieke sjoelbak welke het spel net iets aanpassen wat weer voor veel plezier zorgt.
De klassieke sjoelbak voldoet steeds aan enkele vaste voorkomens:

Vier poortjes
Bij de sjoelbak zijn de poortjes waarin gescoord moet worden steeds gerangschikt zoals op foto zichtbaar is. De hoogste punten bevinden zich in het midden en het poortje met vier punten bevindt zich naast het poortje van één, wat zorgt voor extra spanning en voorzichtigheid uiteraard.

Vier poorten

Sjoelbak afmetingen
De lengte van de sjoelbak hoort 200cm te zijn en een breedte rond de 40cm. Onderstaande tabel geeft de lengtes van de sjoelbakken weer uit ons assortiment:

Sjoelbak Lengte Breedte Hoogte
Schilte S240 200cm 40cm 6,5cm
Heemskerk HS-30 200cm 39,5cm 4cm
Heemskerk HS-40 200cm 40,5cm 5,5cm
TopShot Tournament D 200cm 40cm
TopShot Tournament L 200cm 40cm


Sjoelbak
De sjoelstenen
De schijven die gebruikt worden bij het sjoelen worden de sjoelstenen genoemd. Ideaal zijn dit schijven van 52mm doorsnede en 13mm hoogte. Ze worden vanuit het midden uitgehold naar de buitenkanten toe. Dit zorgt ervoor dat ze beter glijden in de sjoelbak.

Sjoelsteen

Onderhoud

Opbergen van het volksspel

Als u gedaan heeft met spelen met uw volksspel is het slim om dit steeds terug op te bergen.
Veel van de volksspelen zijn gemaakt uit hout. Het is hierbij slim om bij het opbergen van de spellen deze te plaatsen in een droge locatie. Zorg er ook voor dat de spellen niet in een té warme omgeving staan, bijvoorbeeld naast een kachel.
Voor de sjoelbakken is het goed deze rechtopstaand op te bergen. Op deze manier zal deze niet kromtrekken.

Kuisen van het volksspel

Als u uw volksspel wil kuisen is het bij de houten spellen aangeraden deze niet té nat te maken en ook enkel gewoon water te gebruiken.